Tuesday, 2 August 2011

Bos oh bos..

Bos terbaik di dunia?? Bagi yang dah bekerja..tanya diri sendiri adakah bos anda bos yang TERBAIK di dunia??? 
 Kebanyakan kita mengeluh bila ditanyakan tentang bos...(berbunyi cicak..hehe..)
Bagaimanakah layanan seorang bos yang membuatkan anda hormat dan menyanjungi bos anda?? Mestilah seseorang bos itu bekerja secara professional dalam segala hal...tidak emotional...sesetengah bos mudah emotional..emm..enda ku tau eh..


Sesetengah bos akan berkata "  I AM THE BOSS..!! " Macam mane perasaan anda kalau bos anda cakap macam tu dengan anda?? Jawab la " YES BOSS !! " tapi dalam hati kata.."GO TO HELL LA.." Tau la kita yang dia bos...tak payah cakap..kami tak lupa...tapi ingatla...dengan berkata begitu awak ingat kami orang bawahan nak respect sama kamu?? Lu pikirlah sendiri..(kata nabil tek)...majoriti yang saya tengok banyak yang tak suka bos..gara2 perangai & sikap bos..Kamu jadi bos kerana kamu tu berpangkat besar je...sedarlah yang kite ni sama je..kita manusia..bila dah mati kelak..bila dah kiamat kelak..mana ade Tuhan akan pandang kamu walaupun kamu bos..sama ke kamu dengan yang lain...Jadi bos jangan nak berlagak sangat..sama je makan gaji..sama je makan nasi...


Anda baca rule kat atas tu ??  Betul ke?? Memang ler betul..tapi tak semua nya betul..manusia mana yang tak buat kesilapan...kalau pergi jabatan buruh buat aduan...mana ade dengar kata bos...mesti orang dengar kata pekerja...kalau bos sentiasa betul..maka terjadilah situasi di mana bos tu memperalatkan pekerjanya...jangan ingat awak bos awak boleh buat rules kamu sendiri...


Siapa tak stress kalau bos banyak karenah...beri kerja bertimbun2...ada juga bos yang suruh orang bawahan dia buat kerja..dia pula goyang kaki..lepas tu dia yang dapat pujian atas jasil kerjanya..orang lain tak tau yang orang bawahan dia yang buat kerja..aaiee...banyak la yang saya tengok dan perhatikan keadaan sekeliling...ada juga yang hal peribadi pun bos suruh orang majikan dia buat..contoh ambik  barang yang dia beli dari kereta dia..ish..teruk betul kan?? Ada juga bos yang akan berkata "kalau kerja tak siap tak boleh cuti.." Tapi bagaimana kalau orang tu betul2 ada hal & perlu ambi cuti secara emergency ?? Ada juga bos yang banyak dalih contoh...bila ada mesyuarat..mesti cuti, sick leave la..kereta rosak la..Macam tu ke jadi bos?? Bos yang baik akan tunaikan tanggungjawab..susah sangat ke nak pergi mesyuarat sampai nak lari??? Lawak la...haha...aku pernah jumpa bos macam ni tau...

Haa...kalau kita mengata bos atau mengumpat bos...hati2 sikit..nanti bos dengar..tak pun yang jadi kaki bodek bos dengar & sampaikan cerita dengan bos...tak ada satu pekerja pun yang tak pernah bergosip tentang bos mereka...mana2 tempat kita pergi pun ada je cerita tentang bos...manusia memang suka bergosip...haha..Lat'z pun tak terlepas...(O.o)


Hati2 juga dengan bos..kalau dia tau kamu bergosip tentang dia..nahas kamu...silap2 kena buang kerja...kalau kerja kat company @ swasta..leng leng ja kawan kena buang keja..mun kerja dengan goverment..haa..selamat korang...sebab kesalahan kamu tiada dalam Perintah Am @ GO..bukan kesalahan yang teruk sampai kena buang kerja..tapi palimg2 pun kena tukar pergi department lain..sik hal...masih juga bekerja dan makan gaji,..

Di sini Lat'z nak ingatkan kepada semua bahawa kita mesti mengetahui hak kita sebagai pekerja...we have to know our right..jangan sampai kita diperbodohkan oleh bos..kalau yang bkerja dengan kerajaan..bukan bos yang bayar gaji kamu..kamu buat je apa kerja kamu mengikut senarai tugas kamu mengikut jawatan yang kamu sandang..jangan buat kerja yang bukan dalam senarai job description kamu..tapi bekerja jadi orang bawahan ni susah juga...pandai2lah membawa diri...masuklah persatuan pekerja...

"Sendiri mau ingat la..."

4 comments:

echaRierie said...

ya btl tue..
kdg2 bos ni suka gunakan kuasa dorg utk push pekerja..ya taula dorg bos tp kenala jgk hormat pekerja..huhu
nt kang xde pula org nk keje under dia..haha ~

Lady Diana said...

echa..buat post ni bedasarkan situasi kat tmpt kerja...(O.o)...kena give & take..baru best kan??

Nan said...

ewah2.. i'm the big boss tau!!! hhee

Lady Diana @ Lat'z said...

without employee..boss is nothing...think about it..

Penaja Blog