Pernah tak anda makan kasam daun ubi?? Gambar di atas adalah daun ubi yang Lat'z .(^.^)
Nak tau macam mana nak buat kasam daun ubi?? Di bawah ni ada cara2 pembuatannya dan resepi masakan kasam daun ubi..(^.^)
Bahan2:
Daun ubi bandung
Garam (jumlah yang banyak)
Nasi semangkuk
Besen @ Bekas yang besar
- Mula2 buangkan batang daun ubi dan hanya ambil daunnya saja. Cuci dan bersihkan selepas selesai proses pembuangan batang daun ubi.
- Selepas itu, masukkan garam, gosok @ ramas daun2 tersebut bersama garam di dalam sebuah besen @ bekas yang besar.
- Kemudian masukkan sejumlah nasi ke dalam campuran daun dengan garam tadi. Gaul hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan campuran tersebut di dalam sebuah bekas dan tutup rapat. Paling baik, tutup dengan plastik bagi mengelakkan udara masuk.
- Kasam daun ubi boleh dimasak selepas dibiarkan di dalam bekas selama 1 minggu.
Nota : Fungsi nasi adalah untuk memasamkan daun tersebut.
Bagi resepi masakan daun ubi..anda cubalah resepi masakan di bawah..(^.^)
Bahan2:
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Ikan bilis
1 biji cili (dihiris)
1 mangkuk kasam daun ubi
Sedikit minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
- Panaskan minyak di kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan cili.
- Masukkan kasam daun ubi setelah bahan tumisan naik bau. Kacaukan.
- Masukkan garam dan perasa.
- Siap dihidang apabila sudah masak.
Selamat mencuba..(^.^)
4 comments:
Salam singgah sini. blog saya https://cararesepi.blogspot.my/
Wah nampak menyelerakan. Nanti nak cuba buat lah.. 😃
Jemput singgah blogwalking www.iburayyan.com
Sy sudah Cuba...Dan menang betul sedap♥️. Menyesal Pula buat sikit. 😁
Nampak mcm sedap..saya pn nak cuba buat jugaklah😀
Post a Comment