Bahan2:
500g ayam (dipotong dadu)
500g umbut kelapa
Minyak masak
Garam dan perasa
2 sudu makan serbuk kari ayam (larutkan dengan sedikit air)
Sedikit serbuk kunyit (larutkan dengan sedikit air)
Air secukupnya untuk kuah
Bahan ditumbuk dengan lesung:
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2cm halia
2 batang serai
Cara :
- Panaskan minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk dengan lesung. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan kunyit yang telah dilarutkan tadi ke dalam kuali dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul. kemudian masukkan umbut kelapa. Gaulkan.
- Masukkan air secukupnya. Masukkan garam dan bahan perasa.
- Biarkan selama 30 minit hingga mendidih. Rasakan masakan anda. Siap dihidang apabila sudah masak.
Selamat mencuba...(^.^)
No comments:
Post a Comment