Bahan A :
2 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Merah
1 Keping Asam Keping
100g Cili Kering, dibuang biji (Boleh tambah jika mahu pedas)
1 Genggam Ikan Bilis (untuk menambah keenakan sambal)
Sedikit air untuk tujuan pengisaran
Bahan B:
Minyak untuk menggoreng
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 Sudu asam Jawa, dilarutkan dengan secawan air
CARA-CARA :
1. Kisar Bahan A bersama sedikit air dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan Bahan A yang sudah dikisar tadi.
3. Kemudian, masukkan air asam jawa, gula dan garam. Perasakan sambal untuk mendapatkan masin dan manis yang cukup. Biarkan sambal masak selama 20 - 30 minit. Pastikan anda sentiasa mengacau sambal supaya tidak hangus.
Sambal nasi lemak adalah salah satu bahan penting dalam
>> NASI LEMAK <<
Sila klik untuk resepi Nasi Lemak
>> NASI LEMAK <<
Sila klik untuk resepi Nasi Lemak
SELAMAT MENCUBA..^.^
No comments:
Post a Comment