Saturday, 14 January 2012

[Resepi] : Steam Chicken / Ayam Kukus


Resepi ini adalah resepi Lat'z sendiri...
Lat'z masak sebegini berikutan dengan masalah kesihatan yang Lat'z hadapi..
Baca >> POST ENTRY INI << untuk maklumat lanjut....
Ayam kukus ni bagus untuk kesihatan...
kurangkan makanan yang berlemak dan berminyak..
kalau tidak anda akan menghidapi penyakit Choledocholithiasis seperti Lat'z..

STEM CHICKEN / AYAM KUKUS

Bahan- bahan:

Paha ayam dan kepak ayam
Halia, dihiris
Serbuk lada
Garam
Ajinamoto


Cara-cara:

1. Cuci ayam sebersihnya dengan air. Letakkan ayam di dalam mangkuk steel @ mangkuk kaca.
2. Gaulkan ayam dengan halia, garam, ajinamoto dan serbuk lada. Gaul sebati.
3. Ayam dikukus dalam masa 30 minit atau hingga masak. Tidak perlu letak air pada ayam anda kerana ayam tersebut akan mengeluarkan air dan minyak dari isinya sendiri selepas dikukus. 

SELAMAT MENCUBA..^.^

p/s : Rajinkan jejari anda untuk meng'klik iklan di bawah menu bar blog Lat'z..
Thanks ya..^.^ kalau tak sila klik SINI.



9 comments:

Cik Laure Weng said...

done follow you dear...
nice recipe...i like..
=)

mind visit me if u free...bye2
nti nak dtg lagi curi resepi nie...

Ezad Skytech said...

bagus la resipi macam ni...kurang berminyak...:D

Pendamba Mawar said...

pastu nk makan ngan apa?

Paris Lipton said...

xpndai masak...wuaaa
eh lame xdgr cerita kan hehe :))

Lady Diana @ Lat'z said...

@Cik Laure Wengok..i'll follow u back..^.^
rajin2 lah curi resepi di sini..

Lady Diana @ Lat'z said...

@Ezad Skytechbetul tu..kena kurangkan makanan yg berminyak.^.^

Lady Diana @ Lat'z said...

@Pendamba Mawar makan dengan nasi kosong pun boleh..dijadikan santapan thgari dan malam pun ok..dimakan dgn bubur pun bole...kalo makan nasi ia akan menjadi nasi ayam,,^.^

Lady Diana @ Lat'z said...

@Paris Lipton la...belajar masak dengan Lat'z la..he3...Lat'z sibuk dgn kerja n then masalah kesihatan juga..

mymirae said...

yum2..nmpk cm sedap...mohon share yeh..huhu..nk try la..thanx 4 da recipe=)

Penaja Blog