Monday 22 August 2011

Kari Ayam Umbut Kelapa



Bahan2:

500g ayam (dipotong dadu)
500g umbut kelapa
Minyak masak
Garam dan perasa
2 sudu makan serbuk kari ayam (larutkan dengan sedikit air)
Sedikit serbuk kunyit (larutkan dengan sedikit air)
Air secukupnya untuk kuah

Bahan ditumbuk dengan lesung:
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2cm halia
2 batang serai

Cara :

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk dengan lesung. Tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari dan kunyit yang telah dilarutkan tadi ke dalam kuali dan tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam dan gaul. kemudian masukkan umbut kelapa. Gaulkan.
  4. Masukkan air secukupnya. Masukkan garam dan bahan perasa.
  5. Biarkan selama 30 minit hingga mendidih. Rasakan masakan anda. Siap dihidang apabila sudah masak.

Selamat mencuba...(^.^)

No comments:

Penaja Blog