Wednesday, 10 August 2011

(Tutorial) letak gambar sebelah shoutbox






Ikut langkah2 seperti di bawah :


DASHBOARD-->DESIGN--->PAGE ELEMENTS--->ADD A GADGET--->HTML/JAVASCRIPT

paste code dibawah dalam HTML/JAVASCRIPT


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:320px;
width:100px;

float:left;
cursor:pointer;
background:url('MASUKKAN URL GAMBAR KORANG DISINI') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 100-w) : moveGB(120-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN CODE SHOUTBOX ANDA DISINI
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (100-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


Yang merah tu anda boleh edit berapa ketinggian gambar tersebut & shoutbox anda dengan dinding atas blog anda.

Yang biru tu anda boleh adjust saiz ketinggian & lebar pic tersebut pada shoutbox anda..kalau gambar anda besar..kalau tak adjust saiz maka gambar anda tak nampak semua..

Klik SAVE & pic yang anda mahukan akan keluar di sebelah shoutbox tu..


6 comments:

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

thanks a lot atas tunjuk ajar

Cik tikah said...

wah! dia dah pandai buat tutorial lah. hehe... syabas! :)

Lady Diana @ Lat'z said...

RAwlins : ur welcome..Lat'z pun baru blajar,,,tu tengok penguin kat chat box tu..tak nak nampak..tak tau macam mana nak buat tp 8lest berjaya letak pic sia..

Cik tikah : hehe.kongsi ilmu...(^.^)..

Kiko Berdendang said...

Bestnyer...tq lady

Lady Diana @ Lat'z said...

kiko : ue welcome..(^.^)

amniey91 said...

npe cik Am wat xjadi ek..bnyk kali try..huhu..mst tenggelam gambar dy..:(

Penaja Blog